Forside Det bedste Anmeldelser Favoritter Støj på frekvensen Skribenter

Nyheder


Det er svært at komme uden om Rihanna og hendes megahit Umbrella i disse dage, men efter at have set videoen forleden, slog det mig, at det generelt virker som om musikvideoinstruktører er ved at løbe tør for idéer.

Videoen er i bund og grund et kryds mellem filmen Cabaret og Madonnas video til hendes version af sangen Fever, og det er langt fra den eneste video, der enten hylder eller stjæler fra en tidligere video.

Den mest populære video at referere til må være Subterranean Homesick Blues, hvor Bob Dylan står og vender kort med ord og fraser. Det er efterfølgende blevet gjort af alle fra Andy Warhol i Curiosity Killed The Cat-videoen til Misfit til Michael Hutchence i INXS-videoen Mediate og Belle & Sebastian i videoen til sangen Like Dylan In The Movies.

Også musikvideopionererne Duran Duran har fået hilsen med på vejen fra Fountains of Wayne og The Dandy Warhols, og den klassiske Robert Palmer Addicted To Love-video er blevet kopieret af både Shania Twain og Bowling For Soup.

Sidstnævnte hiver også fat i White Snake, Mötley Crüe og Run DMC i videoen til 1985, og Run DMC portrætteres også sammen med Bootsy Collins i Will Smith-videoen Will 2K. Bootsy er en blandt mange (som Nirvana, Danzig og The Sex Pistols), der genskabes af Red Hot Chili Peppers i videoen til Dani California. I disse tilfælde er der dog mere tale om gengivelser af gruppernes udseende end egentlige referencer til musikvideoerne.

Da Alien Ant Farm kopierede Michael Jacksons Smooth Criminal, stjal de også en lang række berømte scener fra hans musikvideoer, og de specielle zombie-dansetrin fra Thriller går også igen i videoer med Gorillaz og Fall Out Boy.

Da Neil Young skulle gøre nar af musikere, der solgte deres sjæl (og musik) til virksomheder, brugte han i sin video både en Jackson- og Whitney Houston-imitator til at understrege sin pointe, og en anden pointe blev understreget, da 3rd Bass klædte Henry Rollins ud som Vanilla Ice for derefter at tæve ham med køller i videoen til Pop Goes The Weasel.

Der er altså en hel del eksempler på visuelt genbrug i musikvideobranchen, og her har jeg ikke engang nævnt de videoer, der stjæler deres billedsprog fra populære film – det er vist et indlæg for sig. Men kom endelig med tilføjelser til gennemgangen af musikalske metavideoer.

 

Skriv din mening
  

Kommentarer
 
Anders O
September 25, 2007 kl. 8:03

Videoen til Death Cab For Cutie’s ‘Crooked Teeth’ må være en slet skjult homage til Peter Gabriels ‘Sledgehammer’.

Søren
September 25, 2007 kl. 8:34

Jeg kan heller ikke lade være med at tænke på Sledgehammer, når jeg ser Eh Hee med Dave Matthews, som vi havde som ugen video for et par uger siden.

Anders
September 25, 2007 kl. 19:42

I øvrigt sjovt så, at ‘Pop Goes The Weasel’ sampler netop ‘Sledgehammer’.

Anders O
October 10, 2007 kl. 8:20

En ny metavideo:

http://www.youtube.com/watch?v=0EUEA5nb7IU

(en meget ringe skjult tribute til ‘Money For Nothing’)

Kristian
October 10, 2007 kl. 8:44

Jeg ved ikke hvad der er værst; sang, video eller keyboardguttens look.

Aktivitet

Amelie: Hi friends, how is the whole thing, and what you desire to...
?????? ????: ?????? ???? ?????
????? w888: We absolutely love your blog and find the majority of...
n: I visit every day some sites and websites to read articles or...
mrpiracy: you’re really a good webmaster. The web site...
xxx: A?t?ally no matter if someone doesn’t be awa?e ?f...

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/www/frekvens.dk/wp-content/themes/frekvens/sidebar.php on line 19

Støj

Links

Arkiv

Det med småt

RSS