Forside Det bedste Anmeldelser Favoritter Støj på frekvensen Skribenter

Nyheder

Frekvens vs Frekvens Entakt

Uudholdelige skrighalse eller storladent rockpoesi? To Frekvens-skribenter kunne ikke blive enige og har derfor valgt at tage diskussionen her. John kan godt lide Entakt, det kan Anders ikke. Hvad siger du?

John: Hvorfor er det kun okay at være prætentiøs, når man synger på engelsk? Jonas Villumsen er en af de mest ambitiøse danske sangskrivere nogensinde, og han drejer vendinger og vender udtryk på en interessant måde, man stort set aldrig ser i dansk musik. Samtidig er gruppen udfordrende musikalsk uden at glemme melodierne.

Det er enormt let at hakke på Jonas’ krukkede vokal, der dog ingenlunde når samme anstrengende højder som når en Thom, Antony, Rufus eller Buckley Junior folder sig ud. Det er hans ofte tilbagelænede falset, der giver melodierne det unikke præg, og faktisk er det imponerende, at man kan kombinere så ordrige tekster med melodier, der er særdeles fængende.

Jeg er ikke den store fan af bandet live, men på plade har de med deres debutplade “Træerne Vokser Ind I Himlen” leveret noget af det mest nyskabende danske popmusik, siden Lars H.U.G. sang på dansk.

Anders: Rædsomt. Det var min holdning til Entakt fra første gang, jeg hørte om dem, og noget som jeg flittigt udbredte for alle, der gad høre efter. Ikke videre konstruktivt eftersom jeg aldrig havde hørt ét eneste nummer med bandet. Mit ræsonnement var som følger: 1. De fandt sammen på en højskole. 2. De skulle efter sigende spille storladne dansksprogede sange. Jeg skal være ærlig og indrømme, at Entakt aldrig havde en chance hos mig.

Senere læste jeg i et interview, at de ikke brød sig om ”de dér såkaldte hverdagspoeter [for] der er en tendens til at pakke alting ind i humor, når det er på dansk.” Muligvis, men der er sgu heller ingen grund til at pakke det ind i intetsigende metaforer og finurlige udtryk.

Det lyder måske sjovt og underfundigt, når Peter Sommer ikke kan ”se skoen for bare tæer”, eller når Johan Olsen går ”gennem snot og ild”, men at lege med ordene bare for at lege med ordene er dybt meningsløst. Så Entakt kan tage ordspilsomskrivninger som ”ved mine fulde fire” og ”vi ved, hvor galskabet skal stå” og stikke det op, hvor skinnet ikke soler…eller noget.

Jeg har i forbindelse med denne diskussion lyttet lidt til deres sange, og mht. det prætentiøse og det storladne, så synes jeg, at det er helt okay at begive sig ud ad disse musikalske veje. Jeg behøver bare ikke en billig dansk kopi, når Morrissey og Muse giver mig den ægte vare.

 

Skriv din mening
  

Kommentarer
 
stytzer
October 11, 2007 kl. 15:37

1-0 til John. Enhver der har læst min blog ved, at jeg elsker ENTAKT (skal vist nok være med versaler), så min stemme gælder vel næppe i denne diskussion!

Line U
October 11, 2007 kl. 15:39

Jeg har aldrig hørt dem, men jeg er enig med min mand Anders O.

kristoffer
October 11, 2007 kl. 15:48

Jeg har det som De Sorte Spejdere her. De har på en liste over de 10.000 bedste sange placeret en Entakt sang som nummer 10.000. Så selvfølgelig er de da gode – på en eller anden langt nede af listen måde. http://www.dr.dk/P3/Spejder/20070116133001.htm

Anders O
October 11, 2007 kl. 15:55

Ha ha, det kan jeg godt tilslutte mig.

Mikkel
October 11, 2008 kl. 13:59

Entakt er sandeligt er band der skiller vandene, og gudskelov for disse bands, for man kan sige meget om Entakt, men aldrig at de er anonyme. De sætter et klart personligt præg på den danske musikscene og de går hele vejen med deres udtryk. Om man kan lide dem eller ej må man sætte pris på deres vilje til dette.

Selv blev jeg straks slugt af Entakt. Meget af det er ret udfordrende og lyder i mine ører underligt i starten, men dybden udfolder sig langsomt og pludselig sidder tonerne under huden på mig. Musikken er ganske enkelt så dyb og udfordrende, at det tager tid før den trænger igennem min tykke hud.

Efter at have fulgt dem længe er jeg ikke et sekund i tvivl om, at de er nogle af de største talenter vi har i dansk musik. Selv af alt udenlandsk jeg har hørt, er de helt oppe i toppen og dette vil de helt sikkert fortsætte med.

Aktivitet

Canfield Solitaire: It’s in point of fact a nice and useful...
bonk io: wonderful issues altogether, you simply gained a new...
Find out more: Hi Dear, are you actually visiting this site on a...
vex: Simply desire to say your article is as surprising. The...
google snake: Hey very nice blog!
wormax io: Wow, awesome blog layout! How long have you been...

Støj

Links

Arkiv

Det med småt

RSS