Forside Det bedste Anmeldelser Favoritter Støj på frekvensen Skribenter

Nyheder

Hvor blev de af? Gangway

Hvem var de? Henrik Balling, Allan Jensen og Torben Johansen, Danmarks bedste og mest uheldige orkester.

Hvad kunne de? Skrive fantastisk popsange, med intelligente bittersøde tekster. Numre som My Girl and Me, Mountain Song, Everything Seems to go My Way, Come Back as a Dog, Going Away, Didn’t I Make You Laugh og Why Do I Miss You er nok blandt de bedste numre skrevet på engelsk af danskere. Desværre havde Gangway også en fantastisk evne til at være på det rigtige sted, på det helt forkerte tidspunkt. Deres første plade “Twist” (1984) var eftersigende den første danske plade på engelsk der solgte mere en 10.000 eksemplarer, og da deres andet album “Sitting In the Park” blev genudgivet i England som “Sitting In the Park (again!)” burde deres lykke være gjort, men på trods af airplay på BBC og supernummeret My Girl and Me kom gennembruddet ikke, og bandet ragede uklar med deres pladeselskab Polygram. På det lille selskab Electra udkom “The Quiet Boy who Ate all the Cake” i 1991, men på trods af flotte anmeldelser og at det er et af Neil “Pet Shop Boys” Tennants yndlingsalbums blev albummet ikke en stor succes, og Electra gik konkurs kort tid efter. BMG samlede bandet op, og de udsendte i 1993 deres eneste virkelige succes “Happy Ever After”, med over 40.000 solgte eksemplarer og Grammyer for bedste video (Mountain Song, som vi desværre ikke kunne finde på youtube!), bedste rockudgivelse og bedste sangskriver til Henrik Balling.

Hvad skete der?
Herefter skulle alting jo køre som smurt for Gangway, men nej. Den lidt mere tecnopoppede lyd på “Optimism” (1996) faldt hverken i anmeldernes eller pladekøbernes smag, og solgte kun en fjerdedel af forgængeren. Værre gik det for “That’s Life”, der på trods Kasper Winding som producer og radiohittet Come Back as a Dog var en kommerciel fiasko, og er bandets dårligst sælgende plade. I 1997 smed bandet håndklædet i ringen, dog var de sammen om “Compendium: Greatest Hits” (1998) og om at sende en fin booklet ud til folk der havde købt den og gerne ville have tekster og billeder.

Hvor er de nu? Allerede mens Gangway var igang, kunne man opleve Henrik Ballings tøre humor og slet skjulte bitterhed mod bands, der på trods af mindre talent solgte mere end Gangway, i TV2 programmet Puls. Her præsenterede han videoer og drak rødvin (nogle gange ret meget rødvin) hver fredag. Ellers har han skrevet sange og kendingsmelodier, indspillet “Hjernesange” sammen med Peter Lund Madsen og Baals Bjørn Fjæsted og produceret musik for blandt andet Lise Westzynthius og Marie Key. Allan Jensen udsendte som Jensen albummet “One Fine Day”, der blev spillet en del i radioen, men ikke solgte det helt store. Torben Johansen arbejder i dag på Sony BMG.

Anbefalede downloads:
Drop det med downloads, gå ned og køb “Compendium”! Det er den bedste danske greatest hits plade til dato, og kan fås til den latterligt lave pris af 39.95 i din lokale Stereo Studio.

 

Skriv din mening
 



 

Kommentarer
 
Jonathan
March 2, 2011 kl. 19:56

Fin artikel, og med en rigtigt passende længde.

En lille fejl har vidst sneget sig ind, dog. Jeg tror, CD’en rigtigt hedder “The Quiet Boy Ate the Whole Cake”

Og så fandt jeg videoen til Mountain Song på youtube her
http://www.youtube.com/watch?v=uGgaIBKgN2I

Henriette Nielsen
April 19, 2011 kl. 14:12

Jeg har længe gået og tænkt på, hvad der blev af dem; Danmarks mest oversete band! Tak for artiklen. Jeg har alle albums – også Jensen, og de er savnede..

H/Henriette

Aktivitet

Støj

Links

Arkiv

Det med småt

RSS