Forside Det bedste Anmeldelser Favoritter Støj på frekvensen Skribenter

Nyheder

Indierocken er død

I december sidste år slog Nas hiphoppen ihjel, og nu tager både Sufjan Stevens og rockkritikeren Sasha Frere-Jones og sender indierocken sammen vej.

Sufjan Stevens er indierockens über-darling efter udgivelsen af mesterværket “Come On Feel the Illinoise”, der som alle hans øvrige udgivelser er en konceptplade. Men på det seneste har han alligevel taget et skridt væk fra indie-scenens stramme jeans og ironiske t-shirts og gået mod folk, der går en del mere formelt klædt.

Kurt Cobain havde en noget uhensigtsmæssig reaktion på at være blevet udråbt til talsmand for en musikalsk genre (og der igennem en generation), og heldigvis ligger den slags uskejelser ikke til den religiøse Stevens, der dog alligevel har taget et noget forunderligt skridt. Han har nemlig omfavnet den klassiske musik og har 1. november premiere på det 30-minutter lange værk “The BQE”, der vil blive fremført tre dage i træk på Brooklyn Academy Of Music i New York.

I et interview med New York Magazine fortæller Stevens om værket (der er navngivet efter The Brooklyn-Queens Expressway) og om den udfordring, det har været for ham at skrive musik til et klassisk orkester.

Han fortæller dog, at han betragter sin affære med den klassiske musik som en midlertidig ting, men herefter får han sendt nogle ret direkte ord afsted efter moderne musik:

“Rock and roll is dead. Rock and roll is a museum piece. It has no viability anymore. There are great rock bands today—I love the White Stripes, I love the Raconteurs. But it’s a museum piece. You’re watching the History Channel when you go to these clubs. They’re just reenacting an old sentiment. They’re channeling the ghosts of that era—the Who, punk rock, the Sex Pistols, whatever. It’s been done. The rebellion’s over”.

Sjovt nok sad musikkritikeren Sasha Frere-Jones med samme følelse, da han tidligere på året så Arcade Fire spille for 3.000 mennesker i en kirke i New York.

I en særdeles lang artikel gennemgår Frere-Jones rockhistorien fra de amerikanske slavers klagesang til Elvis og Pat Boone til Stones, Beatles og Zeppelin over The Clash, Michael Jackson, Dr. Dre frem til Pavement, Wilco, Grizzly Bear og Devendra Banhart, og konkluderer øjensynligt, at indie rock ville være mere interessant, hvis den ikke var så hvid.

Med udgangspunkt i historien om hans eget band (de hedengangne Ui) konkluderer han, at når bands går fra at være inspireret af funk, soul og jazz til at være “indie”, så bliver de kedelige samtidig med, at han fortæller om, hvor ringe de selv i hans band var til at emulere en sort lyd.

Det er specielt de hvide musikeres distinkte mangel på interesse i synkoperede rytmer, der frustrerer den 40-årige musikkritiker:

“How did rhythm come to be discounted in an art form that was born as a celebration of rhythm’s possibilities? Where is the impulse to reach out to an audience—to entertain? I can imagine James Brown writing dull material. I can even imagine the Meters wearing out their fans by playing a little too long. But I can’t imagine any of these musicians retreating inward and settling for the lassitude and monotony that so many indie acts seem to confuse with authenticity and significance”.

Pointen med Frere-Jones’ opråb til indie-musikerne er, at han synes, der mangler en frækhed og vilje til at stjæle og dermed bibeholde en vis rebelskhed i musikken. Det kan han naturligvis have en pointe i. Men hans opfordring til Devendra Banhart om at imitere R. Kelly, må han altså godt holde for sig selv. Det er rigeligt, at Will Oldham gør det.

 

Skriv din mening
  

Kommentarer
 

Aktivitet

alfaiztech.com: Its not my first time to visit this site, i am...
solitaire: Hi to all, it’s actually a fastidious for me to...
20 cy Dumpster: Hey there, You’ve done a fantastic job....
impossible quiz: Thank you, I’ve just been looking for info...
Canfield Solitaire: It’s in point of fact a nice and useful...
bonk io: wonderful issues altogether, you simply gained a new...

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/www/frekvens.dk/wp-content/themes/frekvens/sidebar.php on line 19

Støj

Links

Arkiv

Det med småt

RSS